logo clubromantic
Login:
Parola:
Inscriere | Parola uitata
Home / Forum / Salonul rosu / Share

Share

(http://www.clubromantic.ro/17955)rss

Imparte cu ceilalti. Bucura-te alaturi de ceilalti, afla alaturi de ceilalti, simte alaturi de ceilalti.


Recomanda topicul pe Facebook
Adauga comentariu
caminante 2013-01-19 11:14:58

nophoto
Postari:
Sunt oameni care considera internetul a fi cea mai importanta descoperire, care va avea în evolutia omenirii un impact chiar mai mare decat inventarea rotii sau stapanirea focului. Accesul neingradit si facil la toate informatiile consituie cerinta de baza a progresului in orice domeniu, indiferent dacă acesta aparţine de stiinţă si realitatea exterioară sau de umanism şi realitatea interioară.
Trimite pe Y!
Keywords: share iubire cunoaştere comunicare citate

Pagini: 3
go-first go-previous 1 2 3 go-next go-last
Comentarii: 25
ultimul comentariu
downjos

caminante
Subiectivitate ( 2013-01-29 17:22:25) uptop
nophoto Am spus mai devreme "Buddha. A înţeles? Mă îndoiesc. Interpetarea lui este doar una izvorâtă din frământarea lui: dorea să întrerupă cumva ciclul nesfârşit al reîncarnărilor.."

E suficient să schimbi puţin unghiul şi totul devine altfel.

Toată înterpretarea a pornit doar de la modul în care subiectul este prezentat într-un documentar. Influenţele şi sugestiile sunt evidente, ca o uşă deschisă spre un drum anume, împreună cu îndemnul zadarnic "mergi pe calea ta, mergi pe unde-ţi place".

Nu cred că Isus a fost mai mare decât Buddha, sau Buddha mai mare decât Isus. Fiecare a fost continuatorul unei tradiţii, ambii au fost reformatorii religiilor în care au crescut. Isus nu putea vorbi de Samsara, roata reîncarnărilor, fiindcă nimeni nu ar fi luat-o în seamă, nu ar fi avut o bază pe care să clădească. La fel, ar fi fost imposibil pentru Buddha să fie ascultat vorbind despre un singur Dumnezeu şi o singură viaţă într-o lume ce credea în mii de zei şi reîncarnare. Ca să aibă sens trebuia păstrată baza, concepţia despre lume, şi modificate doare nuanţele. Ca un altoi pe un pom care deja exista. E imposibil în aşa ceva să smulgi pomul din rădăcină şi să sădeşti altul. Chiar şi în zilele noastre, religiile se amestecă, se influenţează, nimeni nu cred că trece total de la o religie la alta, brusc, fără să fi avut contact ani în şir cu acea religie. Deci să fie un timp mai îndelungat sub influenţa unei religii, nu auzind un singur om pe spunând ceva într-o zi, despre ceva nemaiauzit înainte.

"atat Iisus, cat si Budha ar fi manifestari ale aceluiasi suprasuflet... "


Nu ştiu ce sunt şi ce nu sunt, dar cred că Isus dacă s-ar fi născut în India ca prinţ ar fi fost un Buddha, iar Buddha născut în Israel ar fi fost un Isus.
alsacia75
Re:Subiectivitate ( 2013-01-29 20:05:44) uptop
userphoto
Bucuresti, Romania
Membru din: 2004
Postari: 235
 Perfect de acord - subiectivitatea ne creeaza realitatea. Si totusi, subiectivitatea mea e in deplin acord cu subiectivitatea ta (cel putin in aceasta concluzie a discutiei) :) 

Fiecare a fost continuatorul unei tradiţii, ambii au fost reformatorii religiilor în care au crescut. Isus nu putea vorbi de Samsara, roata reîncarnărilor, fiindcă nimeni nu ar fi luat-o în seamă, nu ar fi avut o bază pe care să clădească. La fel, ar fi fost imposibil pentru Buddha să fie ascultat vorbind despre un singur Dumnezeu şi o singură viaţă într-o lume ce credea în mii de zei şi reîncarnare

"Principiile se schimba greu, pe nesimtite, si nu stii niciodata ca s-au schimbat pana cand, la un moment dat, ceva ce inainte era bine, acum nu mai pare sa fie asa." (Richard Bach)

Tot ca o concluzie a acestui dialog, mi se par foarte nimerite cuvintele lui Dalai Lama:
"Use differences in a positive way. Try to get energy from different views, from different opinions. Make dialog, that is the proper way to solve problems." 

P.S. 1 - "Your enlightenment rests on your own shoulders." (Dalai Lama)
P.S. 2 - "Tot ce este scris in aceasta carte (n.a. - "Indrumar pentru Mesia") ar putea fi fals." (Richard Bach)
caminante
Re:Subiectivitate ( 2013-02-26 10:03:34) uptop
nophoto Si totusi, subiectivitatea mea e in deplin acord cu subiectivitatea ta

Am citit recent că gândirea orientală tinde să armonizeze contrariile, pe când modul occidental de a vedea lucrurile este acela că două lucrurile diferite chiar sunt cu totul altceva . Orientul afirmă spre exemplu că în fiecare om este atât o parte yin cât şi una yang, şi ambele principii pot şi trebuie să existe armonios împreună, fiind în fapt aspecte ale aceluişi întreg. Occidentul, în schimb, este mai fascinat de diferenţe, opunând aici femininul masculinului, căutând, şi reuşind, prin această metodă să obţină mai multă claritate în descrierea lucrurilor. Astfel, Orientul şi Occidentul se completează în mod reciproc, fiindcă direcţia principală de interes a fiecăruia diferă. Şi utile sunt ambele.

Citind despre cele de mai sus, am realizat subit că nici o lege a fizicii, chimiei, matematicii, etc. nu a fost descoperită de orientali, ci toţi, Arhimede, Galileo Galilei, Newton, Edison, etc, au fost occidentali. Nu am auzit de nici o lege a lui Daisuke, Hachiro, sau Kazuhiro, de exemplu. Deci contribuţia occidentului este incontestabilă.

Şi totuşi, şi civilizaţia orientală a progresat, ba chiar au inventat o mulţime de lucruri înaintea occidentului. Dar atunci de ce nu ştim numele lor? Explicaţia ar putea fi aceeaşi: ei nu sunt atât de obsedaţi ca noi de diferenţe. Şi nu ştiu de ce, dar atitudinea lor mi se pare mai de bun simţ. Progesul este inevitabil, există un timp anume pentru fiecare descoperire. Odată inventată roata, cineva va face căruţa. Dacă nu va fi unul, va fi celălalt. Multe invenţii s-au făcut simultan, în ţări diferite şi au existat chiar lupte aprige pentru stabilirea paternităţii unor descoperiri. Doar occidentul poate să acorde importanţă faptului că legea cutare a fizicii este a lui Newton sau a lui Gheorghe. De fapt nu este a nici unuia.

Din păcate, tendinţa asta se observă cred şi în religie. Religiile occidentale sunt individualiste în ciuda pretenţiilor lor la universalitate. Iudaismul vorbeşte de un Dumnezeu gelos, "Să nu ai alţi Dumnezei în afară de Mine!", în ţările cucerite toate altarele zeilor străini erau distruse şi erau interzise relaţiile cu păgânii. În creştinism se spune că orice ai face, oricât bine ai săvârşi şi oricât ai iubi, dacă nu crezi că Isus este fiul lui Dumnezeu, degeaba e totul. Islamul pune ca primă condiţie, afirmaţia "Mohammed este profetul lui Dumnezeu"; dacă nu rosteşti asta, totul e zadarnic.

La orientali nu am auzit de războaie religioase. Au fost doar cele în care comuniştii încercau să anihileze religia, nu unele purtate în numele unei reprezentări specifice a Divinităţi împotriva alteia.

Aşa că da, subiectivitatea mea se potriveşte cu a ta, şi cu a oricui care-şi recunoaşte subiectivitatea.


Modificat de: caminante (2013-02-26 10:19:20)
caminante
Dintr-un film ( 2013-02-26 10:08:50) uptop
nophoto

"You never really understand a person until you consider things from his point of view, until you climb into his skin and walk around in it."

Atunci când te pui în pielea unei alte persoane, nu ai cum să-l duşmăneşti.

Sau, încă şi mai tulburător, dacă ţii neapărat să duşmăneşti pe cineva, atunci vei evita cu orice chip să te pui în pielea lui.


Modificat de: caminante (2013-02-26 10:22:06)
caminante
De pe net ( 2013-02-26 23:14:35) uptop
nophoto Freedom From the Known - Jiddu Krishnamurti
alsacia75
dintr-o limba... ( 2013-02-27 17:57:13) uptop
userphoto
Bucuresti, Romania
Membru din: 2004
Postari: 235
 "... cand te pui in pielea altei persoane..."

... sau in pantofii ei, ca sa facem un calc lingvistic. Ce ne facem insa cand pantofii sunt ori prea largi, ori prea stramti? Nu reusim sa intelegem acea persoana, neputand umbla in papucii ei. Dar macar am incercat :) 

Sau putem sa-i probam palaria. Ori ne cade pe ochi, ori sta ridicata pe varful capului... Ori ne vine manusa. Dar hai sa ma opresc cu articolele de garderoba, sa nu ajungem la altele mai delicate...

Modificat de: alsacia75 (2013-02-27 18:02:56)
caminante
Re:dintr-o-limba... ( 2013-02-27 19:09:42) uptop
nophoto Poate că pantofii ne sunt întotdeauna ori prea largi ori prea strâmţi :) Însă nu avem ce face şi umblăm în ei. Mi-e mi-ar plăcea să pot umbla mereu desculţ, dar asta nu se prea poate. :)

Nu reusim sa intelegem acea persoana, neputand umbla in papucii ei.

Nu uita că fiecare trebuie să-şi poarte papucii :). Fiindcă doar papucii ăştia i i-a dat viaţa. Cum am umbla noi în papucii aia în care spunem că nu am putea umbla? La fel de strâmb, sau mai strâmb încă? :)

Modificat de: caminante (2013-02-27 19:40:59)
caminante
1 Martie ( 2013-03-01 17:36:06) uptop
nophoto Pentru toate doamnele şi domnişoarele, un mărţişor muzical :

Ludovico Einaudi - Primavera
ina_noileanu
Re:1-Martie ( 2013-03-01 23:10:13) uptop
userphoto
Bucuresti, Romania
Membru din: 2008
Postari: 94
Multumesc frumos, Caminante!
caminante
Re:1-Martie ( 2013-03-02 07:24:52) uptop
nophoto Cu plăcere, Ina, şi cu aceleaşi gânduri bune, ca întotdeauna. :)
Emil

:) caminante înseamnă înseamnă călător, drumeţ, deci este şi ăsta un nickname trecător. Cum suntem toţi, dealtfel - căci nu e nimeni care să fi  venit în lumea asta ca să rămână. Chiar şi primăvara e o sărbătoare în cinstea acestui proces peste tot vizibil, al trecerii, al schimbării. Îmi place semnificaţia acestui cuvânt, nu prea-mi place sonoritatea lui, discreţia mi-e mai dragă :), oricum, e doar un nickname :)

Modificat de: caminante (2013-03-02 07:30:01)
Pagini: 3
go-first go-previous 1 2 3 go-next go-last
Comentarii: 25
ultimul comentariu
uptop

Adauga comentariu

Copyright Horia Moga 1998-2018, Toate Drepturile Rezervate
itcnet
Forum Iasi | Prieteni, videoclipuri | Horia Moga foto&blog