logo clubromantic
Login:
Parola:
Inscriere | Parola uitata
Home / Forum / Salonul verde / Calatorii, amintiri, recomandari

Calatorii, amintiri, recomandari

(http://www.clubromantic.ro/15607)rss

In fiecare toamna adunam amintiri ale locurilor pe unde am fost in vacanta. Inainte de a pune bine pozele si de a uita de ele, poate e placut sa si vorbim despre locuri, oameni si situatii ...

Adauga comentariu
alsacia75 2009-09-02 01:05:58

userThumb
Bucuresti, Romania
Postari: 141
Am avut norocul unei veri relaxante, cu mai multe drumuri placute decat as fi sperat. Sigur, mereu e loc de mai bine, mai frumos, mai mult etc... Dar sa ne bucuram si de vrabia din mana :)
Observ insa ca, acum, la final, am ramas in minte cu doua "puncte", ca sa le zic asa. Sulina si satul Pestera (din zona Bran, caci am aflat si de altele).

Nu am mai fost in Delta pana acum si, in afara de tantari, nu stiam ce urma sa vad. Am fost placut surprinsa de zona pe care am gasit-o, nu numai de natura, dar si de oameni. Cat despre tantari - isi faceau aparitia cam intre orele 20 si 22 si nu erau prea insistenti (asta la mijloc de iulie; nu stiu mai departe).
Am stat la o pensiune noua, de trei margarete,  chiar in fata unui canal al Dunarii. Eram, de fapt, intr-o tabara scolara, insotindu-mi copiii (baiatul, de gradinita inca, nu ar fi fost admis). Ajungeam la plaja cu un microbuz care face ture downtown-beach la fiecare zece minute (ma rog, cam asa). Plaja era aproape pustie, curata (exceptand verdeturi, uscaturi naturale, ciulini), avand insa si vreo doua terase cu tot ce le trebuie. Mi-a placut foarte mult faptul ca inaintai in apa muuult si bine, pana iti ajungea la umeri. Seara faceam traseul inapoi pe jos (sunt 2-3 km) si eram insirati pe drumul de tara, prafuit, ca niste oi colorate.
"Centrul" e o mica zona careia localnicii ii spun "in oras". Nu am inteles de ce :) Practic, nu exista asa ceva. Si o spun cu simpatie pentru aerul vechi, de istorie obosita, cu case scorojite, tencuieli cazute de zeci de ani... Ici-colo se mai iteste cate un accent modern, gen pub irlandez sau vilute-pensiune.
Surprinzator a mai fost sa aflu ca "in Sulina nu ploua". Sau, ok, foarte rar. La ei nu sunt valabile prognozele meteo ale romanilor, ci mai degraba ale rusilor. Cand tara a fost inundata de ploi, la noi nu a cazut decat o parere de strop care nu ne-a stricat nici macar ziua de plaja.
Mare lucru nu e de vizitat, desi Farul vechi are o aura insolita si aminteste de vremuri in care Romania era interesanta pentru europeni datorita acestui punct de varsare a Dunarii in mare.
Extraordinar de frumoasa a fost croaziera pe Dunare, intr-o salupa mica si curajoasa (sau the man behind the wheel era curajos), caci au fost momente in care inchideam ochii, cu mainile inclestate pe balustrada si cu genunchii stransi regulamentar, preferand sa nu vad cum se ridica botul peste valuri (eram impreuna cu o alta ambarcatiune in excursie, iar soferii glumeau pe seama turistilor, facand opturi unul in fata celuilalt). Am vazut tot felul de pasari, de la rate si pelicani, pana la egrete si nu mai stiu ce (nici acum nu mai pot identifica o egreta, dar asa ni s-a spus ca erau). Am strabatut canale cu apa mica, stracurandu-ne prin vegetatia bogata si verde... Am facut atat de multe poze, incat daca le-as pune cap la cap ar iesi un film - insa un film prea monoton pentru cine nu a fost stropit de valurile sparte de salupa si ars de soare vreme de cateva ore, in miezul zilei.
La Sf. Gheorghe am descoperit o mica statiune foarte cocheta (poate ma insel, dar chiar cu nuante exclusiviste, cu iazuri si bungalouri...). Am facut ochii mari ca un copil cand am trecut  linia unde fluviul chiar se uneste cu marea, cand padurea se termina si orizontul devine infinit. E ceva ce merita trait. Si am trait-o de doua ori in ziua respectiva - o data la Sf. Ghoerghe si inca o data pe bratul Chilia.

Ca puncte cu "minus", imi amintesc ca nu ai nicio sansa sa gasesti umbra pe plaja. Si ca nu e recomandat sa bei multe lichide daca esti departe de locul de cazare :) Ah, si ca bagajul e bine sa fie cat mai mic si compact - pentru a ajunge in Sulina se pleaca din Tulcea cu un vas mare si bocceluta trebuie urcata si coborata pe scari atat in port, cat si pe vas.

La intoarcerea spre Bucuresti am deviat putin si am vizitat doua locuri in care nu mai fusesem: Cetatea Histria si Cetatea Heracleea (Enisala). Alte umbre ale unor vremuri pe care as fi vrut sa le descifrez pipaind coloanele si zidurile in ruina... Cred ca ar avea multe de spus, daca as sti sa le ascult.

Recomand, deci, Sulina cu toata caldura. Ca destinatie de vacanta, caci altfel, nu stiu cum supravietuiesc localnicii... Poate e bine sa precizez ca e genul de destinatie care nu are nimic in comun cu snobismul, sau modernul, sau shoppingul. E adevarat ca aveam internet la pensiune, in rest insa punctele forte au fost luna pe plaja, foc si cantec de chitara la malul marii, Dunarea batrana (vorba cantecului) si natura deosebita.

Trimite pe Y!
Keywords: sulina mare dunare delta

Comentarii: 1

samuraiul75
Vizita la Palatul Elysee Paris de Zilele patrimoniului ( 2009-09-09 13:50:27) uptop
userphoto
Bucuresti, Romania
Postari: 2
http://turism.evz.ro/emain/articolul/860418/Palatul-Elysee-Paris-in-imagini-de-Zilele-Patrimoniului-/ Raspunde!
Comentarii: 1

Adauga comentariu

Copyright Horia Moga 1998-2010, Toate Drepturile Rezervate
itcnet
Forum Iasi | Prieteni, videoclipuri | Magazinul de tapet