| aiko | 2009-07-22 13:15:15 | |
Leiden, Olanda Membru din: 2001 Postari: 31 |
Cand suntem mici suntem incurajati sa facem planuri - ce o sa te faci cand o sa fii mare? Cand suntem adolescenti avem o gramada de vise fabuloase - o sa ma duc la cutare facultate, o sa fac atatia bani, o sa am o partenera/partener fabulo(a)s(a)... Cand ne incepem tineretea ne focalizam pe planuri mai precise - luam casa sau apartament, pentru cat timp, cam unde ne-ar place sa stam si sa lucram, cati copii, cu cine, la ce scoala ii dam etc etc Dar nu aud pe nimeni sa povesteasca ce i-ar place sa faca dupa ce se pensioneaza. As vrea sa va invit sa facem asta aici, daca va face placere. Eu imi doresc sa ma retrag intr-o casa de piatra, cu vreo 5-6 camere si un pod voluminos, intr-un sat de munte, cu o pajiste mare si o gradina, inconjurate de un gard descantat cu apa sfintita si inconjurat de rugi de mure si zmeura si trandafiri salbatici. Sa cresc cateva oi si cateva capre, pe care sa le pieptan saptamanal, si lana aia fina care se separa la pieptanat sa o torc si sa o tes in ceva deosebit. Sa tund oile odata pe an si sa le scarman lana si sa o folosesc la saltelute si haine groase. Sa am toate uneltele necesare pentru tors, tesut, facut stofa, cusut si impletit. Pe langa casa mi-ar place sa cresc cateva plante folosite traditional la vopsit lana in culori variate. Sa invat descantece si rugaciuni care se spun atunci cand torci, cosi, tesi sau impletesti lana in hainute sau paturi, pentru ca cel care le va folosi sa aiba parte de sanatate si voiosie. Sa am cateva camere de oaspeti unde sa primesc oameni din toata lumea care vor sa invete sa tese, sa toarca, sa impleteasca, sa faca haine sau paturi, si sa isi gaseasca pacea in indeletnicirile astea uitate de lume. Sa le fac mancare traditionala romaneasca si sa le arat muntii in jur, sa ii fac sa se indragosteasca iremediabil de Carpati. Sa ii invat cum sa recunoasca ciupercile bune si plantele de leac, si cum sa le foloseasca. Sa am o vatra de piatra in care sa fac paine proaspata in fiecare zi, si cozonaci in zile speciale. O bucatarie speciala pentru facut branzeturi din lapte de oaie si capra. Sa invat sa fac mied, tuica si vin, si poate chiar si bere din fructe, si sa le dau o aroma speciale cu plante doar de mine cunoscute. O pivnita unde sa imbatraneasca vinul, miedul si tuica. Sa am un altar mic in camera de zi, cu o candela mica a carei lumina sa nu se stinga niciodata. Si un altar mai mare afara, sub cerul liber, cu o candela mai mare, protejata de vant. Si cateva bordeie sapate in piatra, sub pamant, cu paturi din nuiele impletite, si acoperite cu blanuri si cearsafuri de in si canepa, pentru cei veniti sa isi aline suflete indurerate si sa isi regaseasca echilibrul. Sa creez o oaza de lumina si pace si veselie pentru mine, familia mea si oaspetii mei. Aiko |
|
| Keywords:
batranete planuri oaza munti pace
| ||
| Comentarii: 4 | jos |
| alsacia75 |
|
|||
|
Bucuresti, Romania Membru din: 2004 Postari: 141 |
Inseamna ca am imbatranit cu mult inainte de vreme, caci de-abia m-am intors din Bucegi si am acelasi vis - cu minore variatii (nu visez sa gatesc pentru altii, nici sa cos :) ). Urcand spre culmile goale sub soare ma gandeam ca asa as vrea sa pot imbatrani: catarandu-ma pe Jepi, facand drumuri dus-intors Babele-Caraiman sau strecurandu-ma pe sub jnepeni ca sa ajung la Portita Caraimanului, sa gust infinitul senin pe care l-am vazut acolo, deasupra lumii... A facut Dumnezeu sa fie o zi perfect senina cand am trecut dincolo de "Portita" si am cuprins cu privirea harta Vaii Prahovei, de la Comarnic in dreapta, pana la Podisul Transilvaniei in stanga... A fost o zi de referinta in viata mea de pana acum, am fost un alt Prometeu care privea cerul de deasupra si pamantul de desubt. Am spus o rugaciune si mi-am dorit ca viata mea de acum inainte sa fie cu mult mai aproape de natura, de miscare neingradita, de aer neinceput. Asa as vrea sa imbatranesc, ca in sambata trecuta, cand am plecat de la Pestera pe jos si am urcat la Babele, apoi la Caraiman, in jos pe Jepii Mici si apoi iar sus, la pragul Portitei. Nu ne-am oprit acolo, am mai mers lipiti de stanca o vreme pana am zarit desupra, la vreo 2-300 m Crucea. Eram cocotata pe versantul abrupt dispre Busteni, atarnata deasupra unei poteci si ma gandeam ca niciodata nu-ti cunosti limitele pana nu le impingi cat mai departe... Asa vreau sa imbatranesc. Cu Dumnezeu in suflet, cu sanatate in trup si natura de jur imprejur. Bonus - casuta, caprita, oita, gainusa :) Si Grivei cel Mare, caci s-au inmultit tare ursii pe munte. |
|
||
| gabriela |
|
|||
Toronto, Canada Membru din: 2008 Postari: 45 |
Salut romantici...cum va place vara asta? Interesant topic...sigur, daca apucam... Dar visatul ne hraneste..asa ca am si eu ceva vise si planuri in rucsac. Nu ma vad o fiinta prea domestica la varsta a treia...As vrea ca eu si sotul meu sa calatorim...Apoi...Ce frumos ar fi ca atunci sa am o mansarda downtown unde sa scriu, sa citesc si spre seara sa mananc pere galbene cu branzeturi alese, apoi sa beau vin rosu ,sa ma adoarma ldulce si lent, ca o toropeala mult-asteptata. Sa am un gemulet cu pervaz pe care se sta si sa ma uit asa pe geam pana ma plictisesc...Sa ma duc la un curs de pictura si sa vad daca am chiar telent sau mai incuraja doar familia, sa stau pe o bancuta si sa observ oamenii (in parc, la mall, pe strada..). Sa am o pisica lenesa si un catel istet. Mi-as dori sa vizitez din cand in cand anticariatele si magazinele de antichitati... Dar cred...asa cred...ca pe masura ce inaintezi in varsta, visele si sperantele se imputineaza. Deci ma opesc aici! Cu drag, Gabriela M Toronto |
|
||
| miron |
|
|||
|
Mississauga, Canada Membru din: 2001 Postari: 297 |
Ne-ar place o casuta cocheta dar cu o curte mare pe insula Manitoulin unde ne-am petrecut ultimele 3 vacante Atmosfera de acolo, lipsa de poluare, betoane (blocuri de locuinte) si de trafic aglomerat sunt magneti puternici. Dar cel mai important lucru este fluxul de energie pozitiva ce se resimte acolo. Vara asta am vizitat o ferma care se ocupa cu cresterea lamelor Lana de lama este mult mai buna decat aceea de oaie sau capra.Un alt vis este sa calatorim... o prima tinta ar fi o croaziera in Canada arctica. Ar urma Grand Canion si Peru, eventual Piramidele... desi cred ca ar trebui sa incepem acasa cu The Rockies in Calgary... Am intalnit anul trecut un cuplu de pensionari din Florida care in fiecare vara (cand este f cald la ei acasa) isi luau trailerul la remorca si bateau nordul Canadei... 3-4 luni erau pe drumuri, mai vizitau rudele raspandite prin US si, cand la ei acasa se racorea vremea, se intorceau. Modificat de: miron (2009-08-13 07:01:20) |
|
||
| silviucostea |
|
|||
|
Deta, Romania Membru din: 2009 Postari: 23 |
poate si datorita faptului ca sunt convins ca nu voi apuca batranetile; evident, in caz contrar as inclina cel mai mult spre visul lui Aiko. Cred ca m-as refugia intr-o stana la munte, as ingriji cateva vaci, gaini, porci, ma rog, cat m-ar tine puterile. As avea o gradinita de zarzavat si una de flori, insa la PC nu stiu daca as putea renunta. As simti nevoia din cand in cand sa imi impart gandurile cu vreun om - chiar si virtual. Parca simt mirosul de stana, si m-a apucat un dor nebun de tara, de iarba proaspat cosita si glas de oratanii de casa. |
|

jos

Atmosfera de acolo, lipsa de poluare, betoane (blocuri de locuinte) si de trafic aglomerat sunt magneti puternici. Dar cel mai important lucru este fluxul de energie pozitiva ce se resimte acolo. Vara asta am vizitat o ferma care se ocupa cu cresterea lamelor
Lana de lama este mult mai buna decat aceea de oaie sau capra.