logo clubromantic
Login:
Parola:
Inscriere | Parola uitata
Home / Forum / Salonul violet / Inger sau demon

Inger sau demon

(http://www.clubromantic.ro/14211)rss

O discutie despre institutia bisericii. Ce face bine si ce face rau.

Adauga comentariu
horex 2009-01-28 12:51:28

userThumb
Bucuresti, Romania
Postari: 417
Am stat de multe ori sa ma gandesc daca biserica are un rol pozitiv in societate sau dimpotriva. Nu am inteles niciodata niste contradictii care ma duc cu gandul doar la ipocrizie. Institutia bisericii se bazeaza pe ipocrizie sau doar oamenii sunt ipocriti? Am sa dau cateva exemple ca sa intelegeti la ce ma refer.

Daca stai sa-i asculti pe preoti, ei se considera reprezentantii lui Dumnezeu pe Pamant. De de alta parte o vorba spune "fa ce spune popa nu ce face popa". Ce ma socheaza cel mai tare e ca poti deveni reprezentant al lui Dumnezeu pe pamant facand seminarul teologic. Practic niste oameni te fac reprezentantul divinitatii. Si Dumnezeu ce zicea? Mi se pare culmea ipocriziei. Cum poti sa te numeste "om sfant" autodeclarandu-te?

O alta vorba spune ca "banul e ochiul dracului". Dar toata lumea stie ca un preot ca sa ia o parohie nu trebuie sa dovedeasca har si intelegere a lui Dumnezeu. El trebuie sa plateasca o suma care ajunge la zeci de mii de EURO in functie de cat de mare si buna e zona in care e biserica. Bineinteles asta se considera a fi o investitie care va fi scoasa prin banii ceruti la diversele "servicii" facute: botezuri, nunti, inmormantari. Deci unde e partea sfanta in acel preot? Cum poate sa se autointituleze slujitorul lui Dumnezeu cand el foloseste si este sclavul instrumentelor diavolului?

Acum ceva timp am fost la o petrecere de inaugurare a unei case noi. Bineinteles si aici a fost chemat preotul sa sfiinteasca casa. Dupa acest act de mare sfiintenie preotul s-a asezat la masa. Si am fost curios ce se discuta. Ei bine "sfantul parinte" discuta afaceri cu terenuri si ce mai e de cumparat prin zona. Din pacate astea nu sunt exceptii...

Cand se vorbeste despre biserica si enoriasi se foloseste metafora "pastorului cu mioarele". Cu alte cuvinte preotul este pastorul si oamenii sunt oile ratacite. Cu alte cuvinte enoriasii sunt prosti ca niste oi. Nu va duce cu gandul la spalarea de creiere? Faci ce spune popa ca eu sunt oaie proasta care nu poate sa gandeasca?

Ajungand la aceasta problema nu pot sa nu ma gandesc la toate ororile care s-au intamplat si inca se intampla din cauza bisericilor si a religiei. Inchizitie, cruciade, jihad? Culmea e ca biserica afirma ca nu e ea vinovata.. ci oamenii care au inteles gresit mesajul. Ce poate mai fi mai ipocrit aici?

Daca in politica cei care sunt alesi promit marea cu sarea, biserica promite lucruri pe care habar nu are daca exista sau nu. Foloseste sintagme ca Raiul si Iadul dar pe care nu le poate dovedi.

In comert se spune ca vinovat nu e cel care vinde ci e cel care cumpara si se lasa pacalit. In ceea ce priveste biserica ce parere aveti?

Se spune ca fiecare are propria credinta si asta este cel mai important. Atunci de ce sunt judecati cei care nu merg la biserica sau cei care nu respecta apriori oamenii acestei institutii. Ce motive as avea sa respect astfel de oameni cand acestia nu isi dovedesc harul si nu merita acest respect? Cum poate un astfel de om sa imi dea mie lectii de moralitate cand el e corupt pana in maduva oaselor?

Tin minte discutia si scandalul cu deconspirarea securistilor. Desi se stie clar ca in multe cazuri spovedaniile erau scrise apoi ca rapoarte la securitate, preotii si ai lor sefi au fost extrem de jigniti ca pot fi judecati de oameni si au cerut lege speciala care se judece dosarele doar in for bisericesc. De ce?

O alta ipocrizie este a oamenilor. In sondaje romanii se considera niste oameni religiosi si cu frica de Dumnezeu...dar tara e plina de de oameni care nu stiu cum sa te fure si sa te insele. Cum se impaca aceste lucruri?

De multe ori cand am afirmat aceste lucruri mi s-a spus ca nu fac bine si e pacat. Pacat sa fii prost si credul? Sa te lasi manipulat in asa hal? Sa refuzi sa vezi realitatea din jur?

Astept parerile voastre.
Trimite pe Y!
Keywords: biserica religie credinta preoti ipocrizie
Pe aceeasi tema: Cum ati convinge pe cineva ca viata merita traita |

Pagini: 5
go-first go-previous 1 2 3 4 5 go-next go-last
Comentarii: 43
ultimul comentariu
downjos

dara
(ex?)hippiot la teologie ( 2009-02-07 00:57:31) uptop
userphoto
Bucuresti, Romania
Postari: 58
Cunosc un tip care are o formatie rock, a facut conservatorul sectia chitara, este lansat pe piata muzicala, are din ce trai si face teologia din pasiune. Nu stiu daca va ajunge preot sau nu, dar nu e din cei care s-au gandit ca e o meserie banoasa si usoara asa ca hai s-o practice. Sunt convinsa ca mai sunt si exceptii printre marea masa de preoti pusi pe agoniseala. Ok, putini sau multi, BOR tot are vina ca nu face ceva sa controleze/sanctioneze practicile preotilor pusi pe capatuiala, care-i strica imaginea. Imaginea ei in ansamblu, dar si a preotilor cu har, care si fac ce predica. Pacat de ei.

E adevarat ca si daca mergem la doctor, indiferent cat de sanatos e, daca ne face pe noi bine, nu ne intereseaza daca el, sa zicem, mananca sanatos, asa cum ne prescrie noua. O facem sau nu, pe sanatatea noastra, indiferent de ce face medicul cu sanatatea lui.

Si da, mai stiu cazuri de preoti care se straduie zilnic sa faca rost de fonduri pe care le cheltuie in totalitate pentru orfani, scoli pe la sate, etc.

Insa si perceptia mea este ca daca i-am lua la numarat, cel putin 2/3 dintre preoti nu reprezinta un model pentru ce predica unui 'public' format tot cam din 2/3 babe plictisite care cred ca daca nu spala miercurea si vinerea ajung in rai, dar uita si partea cu 'iubeste-ti aproapele'.
Am cunoscut si personaje mai putin babe, cu obsesia asta pentru a nu spala in diverse zile ale saptamanii si prin asta se simteau bune crestine. Asa ca si preotii acestia, de unde apar? Nu tot dintre noi? Poate pana la urma nu doar turma il imita pe preot cu ce face, nu cu ce zice, ci si preotul nu avea cum sa iasa altfel decat turma, ca de-acolo provine. Asta fara generalizare, se refera doar la ne-exceptii.

In rest nici eu nu pot sa iert biserica aceea care a ars nenumarate carti vechi in Italia sau care s-a impus cu forta/crima/genocid asupra oamenilor cu alte religii, mai vechi sau vecine.
Modificat de: dara (2009-02-07 01:00:27)
Raspunde!
horex
despre biserici si credinte ( 2009-02-07 13:44:43) uptop
userphoto
Bucuresti, Romania
In primul rand as vrea sa rog  pe toti participantii la discutii sa se abtina de la fraze care ar jigni pe ceilalti. Fraze de genul Nu te supara, dar cu ce persoane ai vorbit? Cu ex-hippioti exaltati, ex-cautatori ale spiritualului fie el yoghin/catolic/demonic nu iti au locul aici. Nu de alta dar exista fraze si despre cei credinciosi: "minti spalate incapabili sa isi asume liberul arbitru".

Ca sa fie clar. Eu nu am nimic cu oamenii credinciosi care prin religie si credinta in Dumnezeu au devenit mai buni. La fel nu am nimic cu preotii cu har care incearca sa ajute spiritual comunitatea. Am fost intrebat daca am dat vreo sansa bisericii. Da, implicit provocand aceasta discutie in care vreau sa aud cat mai multe pareri. Daca nu dadeam nici o sansa probabil topicul se numea altfel: "Biserica un demon impocrit" sau ceva de genul asta.

Ce ma deranjeaza pe mine?
In primul rand ma deranjeaza in general ipocrizia. Sa pretinzi altceva decat esti. Dara spunea ceva de medici. Ei bine medicii nu vor sa se impuna ca autoritati morale. Asta e marea problema. Faptul ca se autointuleaza instante morale si dupa parerea mea nu au nici un drept sa faca asta.

In al doilea rand ura fata de alte religii. Culmea ca exista o ura si intre  biserici ale crestinismului. O alta atitudine ipocrita. Biserica in teorie vorbeste despre curatarea sufletului, despre buntate si toleranta fata de ceilalti dar in acelasi timp actioneaza si instiga la violenta si ura fata de alte credinte.

Codrins spunea: Scopurile Bisericii sunt eterne, pentru ca ele nu au fost stabilite de catre oameni.

Nu stiu insa pe ce te bazezi cand spui asta. Hai sa stam sa ne gandim putin logic. Sa presupunem ca a exista o forma superioara de energie care a aparut in fata oamenilor, care poate chiar a influentat in mod genetic oamenii. Este posibila pana si geneza in cazul in care pamantul a fost o piatra seaca inainte de venirea acestei forte. Pana aici totul e ok. Acum oamenii au vazut aceasta forta pe tot globul si in functie de specificul local i-au dat diverse nume si au incercat sa-si explice supranaturalul prin lucruri pe care ei le intelegeau. De aici si organizarea in biserici. Exista cumva vreun mesaj al lui Dumnezeu in care se sp[une despre un regulament de organizare a unei biserici? Nu, biserica este o inventie specific umana facuta din dorinta oamenilor de a se inchina la supranatural. Unii dintre oameni au inteles oportunitatea si au devenit "pastorii" turmei. So, nu vad nimic divin in organizarea unei biserici. Astept argumente contrare.

O alta atitudine des folosita de cei care "slujesc biserica" este cea in care in momentul in care vad ca le ceri argumente te iau cu o atitudine superioara si misterioasa si isi spun ca "tainele bisericii si credintei se dezvaluie doar celor credinciosi". Cat de convenabil e... si ce bine ar fi ca in viata de zi cu zi cand nu mai avem ce spune si ce argumente sa aducem.. sa invocam niste taine misterioase: "Nu am venit la job din cauza unor taine pe care mintea ta de sef nu le poate intelege".

Laur spunea: Si ce vrei sa spui cand afirimi ca: "instituita preotiei" este ceva teoretic? Chiar nu am inteles, te rog frumos explica aceasta afirmatie.

Am vrut sa spun ca in teorie preotii trebuiau sa le pese mai mult de comunitate si de spiritualitatea acestei comunitati. Sa fie un exemplu de urmat pentru ceilalti mai putini initiati. Aceasta ar trebuit sa fie "institutia preotiei". Aceste lucruri insa au ramas doar la nivel teoretic. Categoric niste credinciosi habotnici nu vor sa vada realitatea si vor gasi scuze celor care incalca atat de evident orice legatura cu credinta.

Banuiesc ca te referi la BOR, nu la "mizeriile" papei care afirma ca doar catolicismul e vero sau "mizeriile explozive" facute de alde a lu' Allah (ce se fac in numele lui, pacat).

Parerea mea este ca toate bisericile sunt la fel. Au facut mai mult sau mai putin rau nu din cauza dogmelor sau organizarii lor interne sau ca au o credinta "mai adevarata", ci din cauza oportunitatilor si puterii care au avut-o. Pana la urma prostiile ca beserica adevarata este doar una este un mecanism de aparare impotriva concurentei. Cu cat mai multe "mioare"  ai cu  atat ai mai multa putere. Musulmanii spun despre crestini ca sunt necredinciosi, crestinii despre musulmani ca sunt pagani. Crestinii intre ei isi aroga suprematia cultului lor. In general din punctul meu de vedere cine isi autoaroga niste drepturi isi pierde orice urma de credibilitate.

In decursul timpului religia si bisericiile au avut diverse roluri mai mult sau mai putin controversate. Dupa cum spuneam in titlu de la inger la demon.
Oricum as vrea sa fiu convins de ce una din biserici e mai buna ca alta...

Oricum in secolul XXI eu vad rolul bisericii ca fiind profund social. Oamenii s-au luminat, au vazut erorile din discursul preotilor. Acestia se plang ca le pleaca enoriasii dar nu fac nimic ca sa ii tina langa biserica. S-au invatat ca ei sa aibe totul fara sa faca nimic. O instanta suprema. Oamenii sa vina la beserica oricate prostii ar spune popa in amvon.

In final am sa povestesc doua experiente interesante legate de oameni ai bisericii. Experiente pozitive de data asta.

1. Am o verisoara care dupa ce a terminat facultatea si-a gasit o alta cale, calea mistica religioasa. A lasat toata viata ei din Bucuresti si a s-a facut maicuta intr-o manastire din Moldova. La un Craciun am stat de vorba cu ea si realmente am fost placut surprins de aceasta discutie. I-am povestit gandurile mele legate despre religie, biserica etc. In primul rand nu am vazut urma de ura si intoleranta in glasul ei. A incercat sa ma inteleaga si sa imi explice gandurile ei, fara sa incerce sa ma converteasca. Mi-a explicat cata liniste sufleteasca are atunci cand ajuta pe acei oameni saraci si nefericiti din jurul manastirii si cum aceasta cale i-a luminat sufletul. Oricum cand vine pe la Bucuresti sta pe internet si cauta diverse lucruri pe tema religioasa. Mi s-a parut un om religios autentic si pentru asta are toata stima mea.

2. Am fost impreuna cu o prietena acum cativa ani la o slujba religioasa la o biserica catolica din Bucuresti. Eram eu foarte curios cand o auzeam ca merge duminica de dumunica la biserica. Ei bine a fost o experienta impresionanta. Acolo am vazut ideea de comunitate pe care nu o credeam posibila intr-un oras ca Bucurestiul. Ei bine acel preot a reusit sa creeze o comunitate religioasa. Cu alte cuvinte a stiut sa se apropie de enoriasi si sa le ofere ceva din sufletul lui. I-a facut pe onoriasi sa participe activ la slujba. Lumea se cunoastea, era ca o intrunire sociala in care aveau timp sa se gandeasca la spiritualitate. Ce mi s-a parut foarte frumos era ca predica era ceva liber si nu o recitare dintr-o carte. Cel mult era adus in discutie un pasaj iar preotul il comenta. Apoi cativa din membrii comunitatii mergeau si citeau anumite pilde si texte. In final alti membri cantau si creau o atmosfera extrem de interesanta. Am stat sa observ pe cei din jur si nu imi vedea sa cred. Exista o liniste pe fetele lor...erau familii cu copii.. si asta fara a fi habotnici si fara a incerca sa converteasca pe cineva. Un exemplu... o exceptie? Eu asa ceva nu am vazut in bisericile ortodoxe, dar nu spun ca nu ar exista.

Imi pare rau acum ca nu am urmat o invitatie sa merg si la un templu evreiesc. Cred ca putin mi-a fost teama ca voi fi privit ciudat rau. Poate erau niste prejudecati.

In concluzie v-ar ruga sa fiti toleranti cu alte opinii si alte credinte. Scopul topicului nu este de arde pe "rug" biserica ci  sa povestim intamplari si idei pro sau contra (inger sau demon).

Un articol interesant. Ce parere aveti?
http://www.impactnews.ro/index.php?section=Objects&action=ShowArticle&ObjectId=10868

Modificat de: horex (2009-02-07 13:47:51)
Raspunde!
eirescu
Re:despre biserici si credinte ( 2009-02-08 01:55:31) uptop
userphoto
Galway, Irlanda
Postari: 10

Am avut ocazia sa vizitez cea mai mare Sinagoga din Europa, anul trecut in Budapesta. La intrarea in Sinagoga, cel care asigura paza l-a rugat pe colegul meu Damian sa poarte o Yarmulka (caciulita aceea alba sau neagra pe care o poarta barbatii evrei). Evident ca am fost cu totii surprinsi, nefiind obisnuiti cu obiceiurile evreiesti. Cateva ore mai tarziu, aflati pe terasa unei cafenele, am inceput sa discutam despre cele vazute in cartierul evreiesc. Colega mea Anna l-a intrebat pe Damian cum s-a simtit in momentul cand a trebuit sa-si puna pe cap o Yarmulka, el fiind un catolic convins. A spus ca pentru el nu a insemnat ca isi tradeaza religia ci ca si-a aratat respectul .

“Mizeriile” despre care vorbea Laurentiu, nu sunt caracteristice doar Papei sau celor care cred in Alah. Nu sunt caracteristice nici doar BOR sau mai stiu eu carei religii. Eu citesc saptamanal prin ziare stiri despre preoti irlandezi care abuzeaza copii dar citesc si ca tati isi violeaza fiicele sau ca nush’ ce bomba a omorat zeci de oameni printr-un colt al acestei lumi.

Nu conteaza ca ne rugam la Alah, la Buddha sau la Dumnezeu, ca suntem albi, asiatici sau negri, ca suntem Emo, punk sau rockeri.

Totul se reduce, pana la urma, la natura noastra “umana”.

Raspunde!
ematrix
De la Big Bang la civilizatia tehnologica ( 2009-02-09 13:59:02) uptop
userphoto
Bucuresti, Romania
Postari: 1
citat:
"Suntem la inceputul unui nou mileniu crestin! Intram in acest mileniu cu ganduri si nazuinte deosebite. Poporul roman cu firea sa plina de optimism, pastrator credincios al datinilor strabune, a dat straluciri si intelesuri bogate despre credinta si obarsia sa, despre statornicia si vrednicia sa, despre rolul si cultura sa in spatiul carpato-danubiano-pontic." --

† Teoctist

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

http://www.crestinism-ortodox.ro/

-------------------------------------

Propun sa avem o atitudine constuctiva, am primit si o sugestie constructiva privind cateva momente emisiunea Codul lui Oreste, la B1 TV. Se discutau notiuni despre autovindecare si nebanuitele energii care stau ascunse in trupul si spiritul omului. Sugestia a venit din partea lui Oreste care a reamintit modul de rugaciune al crestinior care se leaga prin rugaciune sa le fie iertate pacatele precum sunt iertate de catre ei, pacatele celor ce le gresesc.

"Si ne iarta noua gresalele noastre
Precum si noi iertam gresitilor nostri"

Va doresc cat mai mult optimism si sanatate! Si o vara cat mai frumoasa, este anotimpul meu preferat si plin de flori frumoase si de fructe parfumate si gustoase. Soarele zambitor este foarte romantic, si azi este un cer senin mangaiat de razele diafane ale soarelui.

http://i239.photobucket.com/albums/ff67/skyfloating/akhnatonbabies.jpg

citat:
-------------------------------------
De la Big Bang la civilizatia tehnologica

Pentru a estima probabilitatea ca sa existe undeva civilizatii capabile sa explice fenomenul OZN, este bine sa recapitulam sansa pe care a avut-o omenirea, aici pe Terra, pentru ca sa se nasca si sa ajunga sa viseze la un destin cosmic. La începuturi, la putin timp dupa „Big Bang”, în Univers nu se gasea practic decat hidrogen. Prin aglomerarea lui s-au aprins primele stele. În interiorul acestora s-au creat apoi, în decursul timpului, elemente chimice mai grele: carbon, oxigen etc. Dupa ce si-au terminat „combustibilul” termonuclear, stelele „de prima generatie” au murit, de regula printr-o gigantica explozie.

Dupa explozie, cea mai mare parte a materiei lor s-a raspandit în nori imensi de praf si gaz care s-au condensat apoi treptat în stele de „generatia a doua”. În miezul lor a continuat crearea unor elemente chimice si mai complexe. Si aceste stele au explodat cand le-a venit sorocul, iar atunci cand materia pe care au expulzat-o s-a aglomerat din nou, s-au aprins stele de „generatia a treia”, cum este si Soarele nostru. În preajma acestora se gasesc deja toate elementele chimice pe care le cunoastem. Drept urmare, ele exista si pe Pamant, micul sau însotitor. Se pare ca aceasta conditie este obligatorie pentru niste forme complexe de viata.

http://www.revistamagazin.ro/content/view/6739/4/

----------------------------------------

Deşteaptă-te, române! :-)

Raspunde!
horex
Criza criza dar biserici sa fie ( 2009-02-20 09:38:33) uptop
userphoto
Bucuresti, Romania
Din cate se pare criza e doar in domeniile in care ar trebui sa se investeasca. In schimb cand e vorba de biserici si manipulare colectiva bani sunt. Si uite asa sunt recompensate serviciile electorale in biserici. Ca doar cine face biserica are numele slavit. Votati pe X, a construit sfantul lacas...
Ma apuca o greata...
http://www.antena3.ro/stiri/romania/buget-de-criza-parlamentarii-vor-sa-construiasca-806-biserici_65141.html

Modificat de: horex (2009-02-20 09:38:53)
Raspunde!
dark
Re:Criza-criza-dar-biserici-sa-fie ( 2009-02-20 09:41:24) uptop
userphoto
Bucuresti, Romania
Postari: 132
[mass] http://atitudine.bogdanra.ro/2009/02/ca-sa-nu-mai-murim-de-foame-alesii-fac-biserici/

Tot vorbim de criza si ce ne gasim sa facem? Dupa ce l-am scos pe Darwin din manuale (si cu greu si-a regasit loc), dupa ce incercam sa surghiunim sufletul acestui popor iarasi cu religia deplasata si indoctrinata iata ca acum construim cateva sute bune (aproape 1000) de biserici. De ce? Cu ce drept isi aroga statul roman dreptul de a lua din impozitele mele ca sa faca biserici? Biserici sa faca BOR-ul…si fiecare cult in parte.

Nu mi se pare deloc ok sa dau banii mei pentru a zidi lacasa ale unui cult care nu apartine acestui pamant, o credinta impusa acum 1900 de ani si de care nu ne p[utem rupe. pupicurismul parlamentarilor si preacurvasaria sunt la mare moda acum iar eu… iar eu sunt obligat sa ma educ intr-un stat religios. Vorbim de alte state in care religia este chiar agreata si crezuta de toti oamenii. Cati dintre romani mai au dreptul sa viseze macar la Gebeleides / Gebeleizis si Zalmoxis? Cati dintre romani au dreptul sa stie despre ei?

Eu ma opun ! Si sper cati mai multi sa va opuneti acestei marsavii!

Raspunde!
hohenstaufen
Comentariu ( 2009-02-21 09:23:22) uptop
userphoto
Bucuresti, Romania
Postari: 20

Foarte bine Dark-ule...Opune-te(daca stii cum a.i. sa ai efect aka sa nu se mai dea atati bani)...Daca e adevarat aceasta stire atunci e cam aiurea(imho)...Si din cate stiu eu nu se opune nimeni sa crezi in ceea ce vrei/nu te forteaza nimeni sa mergi la o biserica ortodoxa/catolica/protestanta (eventual nevasta :)) care e cel mai tare god :D).
Cat despre gebeleizis/Zamolxes unul eu mai am habar cine/ce sunt/ reprezinta...Da' je crede ca parca e un waste of time in compratie cu druidismul :D.
Modificat de: hohenstaufen (2009-02-21 09:30:24)
Raspunde!
dark
Re:Comentariu ( 2009-02-23 09:35:05) uptop
userphoto
Bucuresti, Romania
Nici druidismul nu este o religie a acestor pamanturi... dar respecta alte credinte. Spre diferenta de Bisreica crestina care nu isi lasa nici proprii copii sa traiasca (a se vedea orodox vs catolic vs grecocatolic, vs protestanti), culturile Pamntului se respecta tocmai pentru ca stiu ca fiecare zeu apartine locului sau...
Raspunde!
horex
Re:Comentariu ( 2009-02-23 12:16:07) uptop
userphoto
Bucuresti, Romania
Mie personal teoria asta cu traditiile mi se pare depasita. Nu mai traim intr-un loc mic fara legatura cu ceilalti. Atata vreme cat cu voie sau fara voie facem parte din globalizare si putem ajunge in orice colt al pamantului mi se pare aiurea sa fie normal sa ai doar credinta strabunilor. Ca si crestinismul (cu care iei legatura la nastere si botez) mi se pare aiurea sa fii obligat sa crezi in ceva, ca "asa e traditia". Avand atatea informatii acum poti crede in ce ti se pare credibil sau sa alegi sa crezi doar in propria persoana si sa renunti la a crede in fiinte supranaturale.
Raspunde!
dark
Re:Comentariu ( 2009-02-23 12:39:49) uptop
userphoto
Bucuresti, Romania
multumesc, horia.
Personal voi continua sa cred in energiile strabune, la fel ca si in zeitatile locale. Eu tocmai incercam sa spun ca este o tampenie sa obligi pe cineva s afaca ceva. Mai ales daca este pe banii mei.

Nimeni nu ma poate obliga nici sa cred, NICI SA NU CRED! Atata vreme cat crestinismul ne-a tampit ani de-a randul (sute de ani, mii) si a intors civilizatia umana cu susul in jos (de fapt toate religiile monoteiste au facut asta) am si eu dreptul acum de a crede (sau nu) in ceva.

Nu imi plac nici nihilistii care neaga existenta oricarui zeu, dar este alegerea lor atata vreme cat nu mi-o baga pe gat. Asijderea cu cei care imi impun o religie... Cu atat mai mult cu cat nu este a Pamantului.

legat d etraditii. traditiile sunt singurele elemnte care ne mai tin de trecut. Iti place Craciunul? dar Anul Nou? daca aceste lucruri iti plac inseamna ca totusi tii de o traditie. Poate mai moderna, dar tot traditie este... de ce nu serbezi noul an in martie sau februarie? sau iunie? pentru ca traditia este alta...

Si mai este ceva... Intr-o lume cu atatea informatii dar care NU a reusit sa explice aparitia vietii, nici sa spuna cat de mare este universul... si ce este el de fapt.

Raspunde!
Pagini: 5
go-first go-previous 1 2 3 4 5 go-next go-last
Comentarii: 43
ultimul comentariu
uptop

Adauga comentariu

Copyright Horia Moga 1998-2010, Toate Drepturile Rezervate
itcnet
Forum Iasi | Prieteni, videoclipuri | Magazinul de tapet